Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

5 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ Empty Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Δημοσίευση  kyr Πεμ Ιαν 15, 2009 3:38 am

Οι γιαγιάδες μας θεωρούσαν το πίτουρο τροφή για τις κότες. Εμείς, πάλι, έχουμε συνηθίσει τα κατεργασμένα, 'ραφιναρισμένα' προϊόντα, από τα οποία οι φυτικές ίνες απουσιάζουν. Ακόμα όμως και οι διατροφολόγοι, μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για αυτά τα αδρανή συστατικά των τροφών. Φαίνεται, όμως, ότι αρκετά προβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν καθημερινά θα ήταν λιγότερο έντονα, αν προσθέταμε στη ζωή μας λίγο... πίτουρο.

Οι φυτικές ίνες των τροφών είναι ένα σύνθετο μείγμα υδατανθράκων -κυρίως κυτταρίνη, λιγνίνη, πηκτίνη- που αποβάλλονται χωρίς να διασπώνται στον πεπτικό σωλήνα και, επομένως, δεν έχουν θερμιδική αξία, δηλαδή δεν παχαίνουν.

Επιπλέον, αδυνατίζουν, επειδή καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι δημιουργώντας μας αίσθημα κορεσμού, και μας ωθούν να περιορίσουμε την ποσότητα που προσλαμβάνουμε από τις υπόλοιπες τροφές. Λέγεται μάλιστα ότι τα χόρτα -που περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες- ονομάζονται έτσι επειδή ήταν 'για χόρταση', δηλαδή για να γεμίζουν το στομάχι όταν δεν υπήρχε διαθέσιμο κάτι θρεπτικότερο.

Οι φυτικές ίνες αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως μη αμυλώδεις πολυσακχαρίτες (NSP) και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες.

Στο πεπτικό σύστημα οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό, διογκώνονται και μετατρέπονται σε ένα είδος τζελ, επιβραδύνοντας έτσι την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Διαλυτές ίνες υπάρχουν στο αλεύρι ολικής άλεσης, στη βρόμη, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Οι αδιάλυτες ίνες, που υπάρχουν στο πίτουρο, στους πλήρεις σπόρους και στα λαχανικά, επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα και αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, διευκολύνοντας έτσι τις κενώσεις.
kyr
kyr


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ Empty Απ: Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Δημοσίευση  gelob Πεμ Ιαν 15, 2009 7:46 am

Δια των κενώσεων επιτυγχάνεται εκπομπή μεθανίου. Η καύση του μεθανίου (επεξεργασμένο) είναι μια από τις διαδικασίες παραγωγής ενέργειας. Με την ενέργεια αυτή σε κάποιες βοσκοπεριοχές της Ευρώπης χρησιμοποιείται για την θέρμανση των τοπικών οικισμών. Γι' αυτό κλάστε να ζεσταθείτε!!!!
gelob
gelob


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ Empty Απ: Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Δημοσίευση  Thanos Πεμ Ιαν 15, 2009 11:40 am

Οι πάλσαρς είναι μία κατηγορία παλλομένων ραδιοαστέρων που εμφανίζονται ως ουράνιες ραδιοπηγές, ουράνια δηλαδή σώματα που εκπέμπουν ανιχνεύσιμη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τη μορφή ραδιοφωνικών κυμάτων. Οι πάλσαρς ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες ουράνιες πηγές από το ότι εκπέμπουν ταχύτατους παλμούς των κυμάτων αυτών, με περιόδους από χιλιοστά του sec (ms -μιλισέκοντς), μέχρι μερικά δευτερόλεπτα, όταν όλα τα άλλα ουράνια σώματα εμφανίζουν περιόδους κάθε είδους μεταβολών (περιστροφής κλπ.) της τάξεως των ωρών και άνω. Από τη λέξη pulse (= παλμός) προέρχεται και η ονομασία τους: pulsar = PULSating stAR, και που καταγράφονται με σύμβολο PSR ακολουθούμενο με την ορθή αναφορά τους εκφρασμένη σε χρόνο δευτερολέπτων. Στην ελληνική επιχειρήθηκε χωρίς να επικρατήσει ο όρος παλμίτης αστέρας

Κατά την ανακάλυψη (1967) του πρώτου πάλσαρ, από τους Βρετανούς αστρονόμους Χιούις (Antony Hewish) και Μπελ (Jocelin Bell) στο ραδιοαστρονομικό αστεροσκοπείο του Καίμπριτζ, η παρατηρούμενη κανονικότητα της εκπομπής ακτινοβολίας από τα άστρα αυτά, οδήγησε αρχικά, και εξετάστηκε το ενδεχόμενο να είναι προσπάθειες εξωγήινων να επικοινωνήσουν με άλλους πολιτισμούς. Σύντομα όμως έγινε αντιληπτό ότι οι πάλσαρς είναι αστέρες νετρονίων, και η κανονικότητα της περιόδου της ακτινοβολίας τους προέρχεται από το γεγονός ότι αυτή ακολουθεί την ταχύτατη περιστροφή του άστρου γύρω από τον εαυτό του.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί περισσότεροι από 400 Πάλσαρς που ανήκουν όλοι τους στον δικό μας γαλαξία. Οι περίοδοι αυτών, δηλαδή ο μεταξύ δύο εκπομπών τους χρόνος είναι της τάξης από 1,5 ms μέχρι και 3" (sec). Οι παλμοί εκπομπής τους φθάνει από 1/100 μέχρι το 1/10 της περιόδου τους. Η δε συχνότητα εκπομπής τους καλύπτει όλο το φάσμα των μηκών κύματος της Ραδιοαστρονομίας που οι μορφές τους ποικίλουν από απλές μέχρι σύνθετες. Για παράδειγμα ο πάλσαρ PSR-0532 που βρίσκεται στο νεφέλωμα του καρκίνου εκπέμπει στη συχνότητα ορατού φάσματος και σ΄ εκείνες των ακτίνων Χ και γ. Η κανονικότητα της εκπομπής τους δεν είναι δυνατόν άλλως να ερμηνευτεί παρά ως αποτέλεσμα της ταχύτατης περιστροφής τους, που και εξ αυτού συνάγεται ότι για να είναι σταθεροί έχουν διάμετρο μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Τέτοιες υπάρξεις αστέρων όμως είχαν προβλεφθεί από τους αστρονόμους από το 1934.

Συνεπώς οι Πάλσαρς είναι αστέρες νετρονίων που έχουν δημιουργηθεί μετά από τη κατάρρευση ή εκφυλισμό προϋπάρχοντος κανονικού αστέρα που ναι μεν η μάζα τους είναι παραπλήσια του Ήλιου, πλην όμως η διάμετρός τους είναι πολύ μικρή, λίγες δεκάδες χλμ. Παραταύτα η διαδικασία εκπομπής των Πάλσαρς σε αντίθεση με ότι αφορά τη κίνησή τους, δεν έχει ακόμη εξηγηθεί ικανοποιητικά. Η έντονη λαμπρότητα της εκπομπής τους, που τους έχει δώσει το εκλαϊκευμένο προσωνύμιο φάροι του διαστήματος οφείλεται πιθανότατα σε ισχυρά μαγνητικά πεδία της τάξεως των 105-108 τέσλα, έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτή μόνο όταν ο μαγνητικός άξονας περιστροφής τους διέρχεται από τον παρατηρητή. Έτσι κάθε αναλαμπή είναι το πέρασμα του άξονα της κατευθυνόμενης εκπομπής συγχρότρου από το μάτι του παρατηρητή.

Ανεξάρτητα των θαυμαστών αυτών παρατηρήσεων, οι Πάλσαρς αποτελούν επίσης και εξαιρετικά εργαλεία στη μελέτη της μεσοαστρικής ύλης. Η διαφορά των συχνοτήτων εκπομπής τους αποτελεί άριστο μέτρο σχετικής μελέτης, λόγω της διάχυσης που παρατηρείται στη μεσοαστρική ύλη και που γίνεται αυτή αντιληπτή από τις αναλαμπές. Έτσι οποιοδήποτε αστρικό νέφος μεσολαβήσει μεταξύ πάλσαρ και παρατηρητή είναι δυνατόν να μελετηθεί.
Thanos
Thanos
Spammer
Spammer


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ Empty Απ: Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Δημοσίευση  panagos Πεμ Ιαν 15, 2009 5:15 pm

Ναι. Είναι αλήθεια. Κατά καιρούς ένας από τους πιο σημαντικούς προβληματισμούς, ήταν το κλάσιμο (ή αλλιώς η πορδή). Η κλανιά είναι όντως μια παρεξηγημένη πράξη. Όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, το χασμουρητό, το ρέψιμο, έτσι και η κλανιά είναι μια από τις ανάγκες του ανθρώπου.

Πάρτε το χαμπάρι. ΟΛΟΙ κλάνουν. ΟΛΟΙ. (βασικά δεν γνωρίζουμε ακόμα από που κλάνουν οι γοργόνες, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Το κλάσιμο δεν είναι ντροπή. Είναι κάτι το φυσιολογικό...

Κλάσιμο : Συμφιλιωθείτε με την φύση

Αλήθεια , τι είναι η κλανιά ? Μετά από έρευνα (γιατί δεν σας πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες), βρήκαμε τον χημικό τύπο της πορδής. Ο τύπος είναι :

S204H2 + CH + Ca3RA

Δηλαδή από υδρόθειο (S204H2 ) και μεθάνιο (CH). Για τους χημικά αγράμματους, αυτό που βρομάει είναι το μεθάνιο. Όποιος έχει βρεθεί στον ίδιο χώρο με σκατά αγελάδας ξέρει... (?). Το δέρμα μας είναι αεροστεγές (σαν τις σακούλες). Κάτι όμως έπρεπε να γίνει ώστε να βγαίνουν τα αέρια μέσα από το σώμα μας, γιατί αλλιώς θα γινόμασταν μπαλόνια... Έτσι βγαίνουν δια της κάτω οδού. Κάποια άλλα βγαίνουν δια της άνω οδού (κοινώς ρέψιμο). Πολλοί λένε πως το ρέψιμο είναι μια κλανιά που έχασε τον δρόμο της. Δεν θα διαφωνήσω. Ψηφίζω υπέρ.

Υπάρχουν πολλών ειδών κλανιές. Η κοινή πορδή ,η υγρή πορδή, η σφιχτή πορδή, η σκιστή πορδή και άλλες κατηγορίες για τις οποίες δεν είμαι σε θέση να κάνω λόγο διότι εκείνα είναι των μεγάλων κατορθώματα (τι είπα πάλι το άτομο ρε).

Είμαι της απόψεως πως δεν κάνει να κρατάμε πράγματα μέσα μας. Έτσι λοιπόν, πράγματα όπως η πορδή πρέπει να βρίσκουν το δρόμο για την ελευθερία. Πάρτε το κλάσιμο σαν έκρηξη χαράς του οργανισμού σας ! Με την ηχητική υπόκρουση που έχει στον χώρο, είναι σαν να σας λέει ο οργανισμός σας : "Τα καταφέραμε !". Είναι επίσης και ένδειξη ανωτερότητας...Δεν λέμε ?τους έκλασε και έφυγε...? ?! Γιατί λοιπόν να μην τους κλάσει κυριολεκτικά και όχι απλά μεταφορικά ? Δεν ξέρω. Εσείς να μου πείτε.

Όταν (με το καλό) σας έρθει μια κλανιά, ΜΗΝ την κρατήσετε. Έχετε 2 επιλογές. Η μία είναι να την ρίξετε στα κρυφά, και όταν το πάρουν πρέφα, ή να αναλάβετε τις ευθύνες σας (κάτι που δεν πιστεύω ότι θα κάνετε από την στιγμή που την ρίξατε στα κρυφά), ή θα τα ρίξετε στον σπασίκλα της παρέας ή σε κάποιον που θα το αντιμετωπίσει με χιούμορ (μην σας σπάσει και στο ξύλο...!) . Η δεύτερη επιλογή και η καλύτερη είναι να σηκωθείτε και να ζητήσετε από την παρέα σας να κάνει ησυχία. Μόλις δείτε ότι τα πράγματα ησύχασαν, τρομάξτε τους με την οργή και την δύναμη της κλανιάς σας ! (προσοχή : μην ζοριστείτε πολύ γιατί μπορεί να σας κοπεί καμία εγκεφαλική αρτηρία και να τα φτύσετε ή ακόμα χειρότερα η κλανιά να τελειώσει με ένα σκατό). Συμβουλή : Εάν μέσα στην παρέα σας υπάρχει κάποια κοπέλα που να την γουστάρετε, δεν προτείνω να κάνετε τα παραπάνω, αλλά αν είστε όντως κάφρος, αφού κλάσετε, κοιτάξτε την στα μάτια και πείτε της : ?Εσύ δεν κλάνεις ?? ... χεχε

Άλλωστε γιατί να μην κλάνουμε ? Γιατί να καταπιέζουμε τον εαυτό μας ? Γιατί να πονάμε όταν κρατάμε μια κλανιά ? Καλύτερα να γελάσουμε μετά από μια κλανιά, παρά να τρέξουμε στην τουαλέτα σαν τα χαζά και όταν βγούμε να πούμε ?πήγα για κατούρημα? ... Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας ...

Γιατί λοιπόν να κρύβεστε ? Γιατί να ντρέπεστε ? Αν ήταν κακό να κλάνουμε, ο Θεός θα μας έφτιαχνε διαφορετικά... Ας μην πηγαίνουμε κόντρα στην φύση...

Και τώρα, κλείνοντας, θα ήθελα να δανειστώ μια ΚΟΡΥΦΑΙΑ ατάκα την οποία θα συμπληρώσω κατάλληλα...

γιατί η γνώση είναι δύναμη...

... το χέσιμο ανάγκη ...

... και το κλάσιμο ... ΑΠΟΛΑΥΣΗ !!
panagos
panagos
Thespiakos - MOD
Thespiakos - MOD


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ Empty Απ: Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Δημοσίευση  vasiliou Πεμ Ιαν 15, 2009 6:36 pm

Kai mias kai to ftasate se ews edw....na prosexete osoi pate konta se tzaki....giati to methanio einai lian eulekto!Laughing
[
vasiliou
vasiliou
Admin
Admin


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης