Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΠΡΟΛΗΨΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Πήγαινε κάτω

ΠΡΟΛΗΨΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ Empty ΠΡΟΛΗΨΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Δημοσίευση  kyr Σαβ Οκτ 04, 2008 10:33 am

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η άγνοια βλάπτει σοβαρά την υγεία μας... Κατά 25% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνου τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζουν μείωση. Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί σε ποσοστό άνω του 60%, όμως οι Ελληνες αγνοούν την πρόληψη, ενώ έρευνα έδειξε πως σε ποσοστό 45% πιστεύουν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να προφυλαχθούν από τη νόσο!


Δυστυχώς, οι κάτοικοι της χώρα μας παραμένουν πρωταθλητές στο κάπνισμα, στην έλλειψη φυσικής άσκησης, στην παχυσαρκία, ενώ η διατροφή μας απέχει κατά 50% από το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.

Παράλληλα, σε μεγάλο ποσοστό, δεν κάνουν τις βασικές προληπτικές εξετάσεις, ενώ πολλοί είναι ανεπαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τον καρκίνο. Αποτέλεσμα είναι η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων: Το 1997 εξήλθαν με διάγνωση καρκίνου από τα ελληνικά νοσοκομεία 150.000 ασθενείς, ενώ το 2004 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 200.000.


Η έρευνα

Τα παραπάνω έδειξε πανελλαδική έρευνα για τον καρκίνο, με τίτλο «Hellas Health ΙΙ», που παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον αναπλ. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα, τη Χριστίνα Δημητρακάκη, ψυχολόγο έρευνας, επιστημονική συνεργάτη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και τον Δημήτρη Μπουλαμάτση της Metron Analysis.

Οσον αφορά τις βασικές προστατευτικές συμπεριφορές υγείας για τον καρκίνο, όπως είναι η αποχή από το κάπνισμα, η διατροφή, η φυσική άσκηση και ο έλεγχος του βάρους, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν κατ' αρχήν ότι δεν υπάρχει διαφορά από αυτά της έρευνας Hellas Health Ι (2006). Δηλαδή, στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, οι συμπεριφορές υγείας των Ελλήνων δεν παρουσιάζουν βελτίωση.

Σε σχέση με το κάπνισμα, 4 στους 10 ερωτώμενους (40%) δηλώνουν ότι καπνίζουν κάθε μέρα, 3% ότι καπνίζουν καμιά φορά και 57% ότι δεν καπνίζουν καθόλου. Οσο αφορά στο φύλο, το 44,6% των αντρών και το 33,5% των γυναικών καπνίζουν καθημερινά. Επίσης, το κάπνισμα είναι αυξημένο στις ηλικίες 18-36 (52,9% καπνίζουν) και 37-56 (51,9% καπνίζουν) σε σχέση με τις ηλικίες 57 και άνω (24,3% καπνίζουν).

Οσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, περισσότερο καθιστική ζωή δηλώνουν οι γυναίκες (44,7%) από τους άντρες (34,5%), οι παντρεμένοι/ες (43%) από τους ανύπαντρους/ες (26,5%) και οι κατώτερες κοινωνικές τάξεις.

Η κύρια πηγή ενημέρωσης για θέματα σχετικά με τον καρκίνο φαίνεται να είναι η τηλεόραση. Το 66,6% δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τον καρκίνο από την τηλεόραση, μέσα στον τελευταίο μήνα. Οι φίλοι και η οικογένεια ακολουθούν με 26,4%, ενώ μόλις το 13,8% έχει ενημερωθεί από γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας.

Ανησυχητικά

Οσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μόνο το 59,4% των γυναικών ηλικίας 21-69 ετών δήλωσε ότι έχει κάνει το τεστ Παπανικολάου μέσα στα τελευταία 3 χρόνια.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης, όσον αφορά την εξέταση της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μόλις το 11,2% γνωρίζει ότι η εξέταση λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Εξαιρετικά χαμηλό είναι και το ποσοστό των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση (6,3%). Παρά τη μεγάλη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, ο ελληνικός πληθυσμός δεν γνωρίζει αρκετά για την ασθένεια και δεν προβαίνει στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

* Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με τη Metron Analysis, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.490 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω. Εγινε με προσωπικές συνεντεύξεις σε νοικοκυριά με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Εθνικής Αντικαρκινικής Εκστρατείας με τη χορηγία της Roche και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/10/2008
kyr
kyr


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης