Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Πήγαινε κάτω

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ Empty ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Δημοσίευση  kyr Πεμ Νοε 13, 2008 4:50 am

Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ημέρα αφιερωμένη στο να γνωρίσει το κοινό περισσότερα σχετικά με την παγκόσμια επιδημία που ονομάζεται διαβήτης. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζεται στον Διαβήτη σε Παιδιά και Εφήβους, με στόχο την ενημέρωση και την έγκαιρη πρόληψη.
O διαβήτης Παίδων και Εφήβων σχετίζεται άμεσα με την παιδική παχυσαρκία, καθώς κάθε κιλό πλέον του φυσιολογικού βάρους αυξάνει κατά 8% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Παράλληλα, η παχυσαρκία μειώνει έως και 8 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης των διαβητικών ατόμων.
Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στο δυτικό κόσμο, έχοντας αυξηθεί κατά 50% παγκοσμίως την τελευταία 30ετία. Στην Ελλάδα, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζων πρόβλημα, καθώς κατέχουμε την πρώτη θέση σε ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μελέτη σε περισσότερα από 18.000 παιδιά που διεξήχθη το 2004 από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 2-6 ετών με υπερβάλλον σωματικό βάρος είναι 18.1% και 16.3% σε αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες, 7-12 ετών, τα ποσοστά αγγίζουν το 22.7% και 18.3% αντίστοιχα. Στους εφήβους 13-19 ετών, η μελέτη έδειξε ποσοστό 29.6% στα αγόρια και 16.1% στα κορίτσια.
Η αλματώδης ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας που είναι συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, έχει επιφέρει και θα επιφέρει στο μέλλον πολλές επιπλοκές που σχετίζονται με αυτήν, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη. Είναι λοιπόν καιρός, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα αλλάζοντας τρόπο ζωής, με καθημερινή άσκηση και περισσότερη κατανάλωση υγιεινών και φυσικών προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι και στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη.
Μια εξελισσόμενη νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Ο διαβήτης είναι μία εξελισσόμενη νόσος, κατά την οποία ο οργανισμός σταδιακά αδυνατεί να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τουλάχιστον οι μισοί διαβητικοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη. Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίζει και το 80%.
Το 65% των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ και λαμβάνουν θεραπεία, αδυνατούν να διατηρήσουν τα συνιστώμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη.
Η δυσλειτουργία των νησιδίων του παγκρέατος και η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση διαβήτη, μίας ασθένειας που εμφανίζεται όταν:
Το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (ανεπαρκής ινσουλίνη).
Το πάγκρεας παράγει υπερβολική ποσότητα γλυκαγόνης χωρίς ο οργανισμός να τη χρειάζεται, προκαλώντας αυξημένη παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ.
Το σώμα μας δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη).

Κίνδυνοι, Συμπτώματα και Επιπλοκές του Διαβήτη

Ο διαβήτης συνδέεται με πολλούς παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Περίπου το 50% των ασθενών έχουν ήδη εμφανίσει τουλάχιστον μία επιπλοκή μέχρι να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου ΙΙ.
Εάν ο ασθενής δεν λάβει την κατάλληλη αγωγή ή εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να προκαλέσει καρδιακές και νεφρικές παθήσεις, τύφλωση και αγγειακές ή νευρολογικές διαταραχές.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που δεν πάσχουν από διαβήτη. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των διαβητικών, καθώς ευθύνονται τουλάχιστον για τους μισούς θανάτους που σχετίζονται με το διαβήτη.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη έχουν 15-40 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ακρωτηριασμό των κάτω άκρων λόγω κακής κυκλοφορίας.

Παράγοντες κινδύνου:

Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
Περιορισμένη σωματική δραστηριότητα
Υπερβάλλον σωματικό βάρος
Ηλικία άνω των 40 ετών
Εμφάνιση διαβήτη κατά τη διάρκεια προηγούμενης εγκυμοσύνης
Φυλή/εθνικότητα
Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Πιθανά αρχικά συμπτώματα:

Υπερβολική δίψα και ξηροστομία
Πολυουρία
Ξηρότητα και κνησμός στο δέρμα
Αναίτια απώλεια βάρους
Θολή όραση που αλλάζει από μέρα σε μέρα
Υπερκόπωση
kyr
kyr


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης